Нови и неизлъчвани досега кадри от нападението на Капитолия на 6 януари публикува изданието "Ню Йоркър". Те са заснети от кореспондент на медията, който е влязъл в Сената заедно с протестиращите, за да документира действията им.

Люк Могелсън, ветеран като военен репортер, e прекарал предходните десет месеца в репортажи за радикалната граница на привържениците на Тръмп. След разпалващата реч на американския президент на 6 януари, Могелсън последва поддръжниците на държавния глава, докато те проникват в Капитолия, използвайки камерата на телефона си като бележник на репортера. Това, което следва, е видео, което включва някои от тези сурови кадри.

Могелсън използва този материал, докато пише своя обзорен материал за събитието. Прозата му живо записва как бушуващият гняв и насилие от първоначалното пробив на Капитолия са последвани от ужасяващо тиха и сюрреалистична картина в залата на Сената, където репортерът наблюдава хората, които ровят из бюрата и позират за снимки.

 

Отначало, гледано отдалеч, това бе митинг или протест. После стана нападение, размирици, метеж, вътрешен тероризъм и дори опит за преврат. Езикът, използван от американските медии, за да опишат обсадата на Капитолия от миналата седмица, доказва нещо, което е вярно независимо от гледната ви точка: думите имат значение, отбелязва  Дейвид Баудър от Асошиейтед прес.

"Някои истории еволюират и се променят за часове, за дни и това бе една от тях", каза Ал Ортис, вицепрезидент по стандартите и практиките в Си Би Ес нюз.

Първоначално Ортис е предупредил журналистите от Си Би Ес да не се престарават със супер драматични етикети като "терористична атака" или "опит за преврат" по тема, която и без това е достатъчно драматична. Но съветът се е променил, след като са се появили повече снимки и сведения за случилото се от мястото на събитието.

"Беше много по-зловещо, отколкото изглеждаше", казва той.

При нападението загина един полицай и четирима демонстранти. До момента федералните власти са започнали 275 криминални дела и са арестували повече от 100 души, а ФБР очаква още арести.  Камарата на представителите гласува в сряда за импийчмънт на Тръмп, изтъквайки като мотив ролята му в предизвикването на обсадата.