Двегодишното момченце Абдулах Хасан, чиято майка - йеменка води борба да получи достъп в страната, за да бъде в болницата при умиращото си дете, беше погребано снощи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Бащата Али Хасан изрази гнева си, че забраната е разделила семейството му. Малкият Абдула Хасан беше погребан след служба в джамията в град Лоудай.

"Съкрушени сме. Сбогувахме се с нашето детенце, светлината на живота ни", каза бащата в изявление, разпространено от Съвета за американско-ислямски отношения.

Момчето почина в петък в детската болница "Бениоф" в Оукланд, където беше доведено от баща си Али Хасан през есента за лечение на генетично мозъчно разстройство. Момченцето, което е американски гражданин като баща си, беше в терминална фаза на заболяването си и беше поставен на изкуствено дишане.

Али Хасан - вторият отляво, по време на церемонията по погребението на Абдулахбва

Снимка: AP/БТА

Али Хасан е жител на Стоктън, щата Калифорния. Той и съпругата му Шайма Суилех се преместили в Египет, след като през 2016 г. се оженили в раздирания от война Йемен. Суилех не е американска гражданка и останала в Египет, борейки се да получи американска виза, след като с указ президентът Тръмп забрани достъп в САЩ на граждани на Йемен и още четири преобладаващо мюсюлмански страни, на Северна Корея и Венецуела. Майката се опитвала да получи виза от 2017 г., така че семейството да може да се премести в САЩ. Тя поела за първи път детето си в ръце в болницата преди 10 дни.

Бащата започнал да губи надежда и вече обмислял да поиска да се спре изкуственото поддържане на живота на сина му, за да прекрати страданията му. Тогава социален работник от болницата се свързал със Съвета за американско-ислямски отношения, който на 16 декември завел дело.