Откакто "Титаник" е потънал преди повече от век, само 140 души са имали шанса да се потопят и да видят останките от легендарния кораб, намиращ се на две мили под морското дъно на Атлантическия океан. Но скоро всеки може да изживее това невероятно приключение, ако "локдаунът не му мине път"!

Проучвателната компания OceanGate Expeditions предлага на туристите шанса да се присъединят към шестте 10-дневни мисии през следващата година, които ще включват гмуркане до останките и полето около култовия кораб, информира Ан Георгиев, основател на авторитетната фейсбук група "Пътешествия, пътувания, почивки, круизи, оферти...".

Цената за това приключение ще бъде £ 95,000 или около 207 000 лева по днешния валутен курс.

На всяка от мисиите ще бъдът допускани до девет туристи. "Възможност веднъж в живота", както го определят. "Повече хора се качват на Еверест понякога за един ден, отколкото тези, които са виждали "Титаник".", коментира президентът на OceanGate Expeditions Стоктън Ръш.

Снимки: Getty Images

Туристите ще започнат своето приключение с плаване с експедиционен кораб от Източното крайбрежие на САЩ или Сейнт Джонс в Нюфаундленд, Канада, до мястото на останките на Титаник, намиращо се на 370 мили.

Цената включва и възможността да карате подводница по време на 90-минутното спускане, както и престой в частна кабина по време на осемдневно плаване от Канада.

Според компанията, Titan е единствената в света подводница с пет човека екипаж, способна да достигне дълбочините на "Титаник", който се намира на 3800 метра под повърхността на океана.

Гмурканията, които ще продължат от шест до осем часа, ще бъдат първите от 15 години и, освен за удоволствие, ще служат и като изследователски мисии за изследване на морския живот около останките. OceanGate Expedition добавя: "Това ще отбележи встъпителната експедиция в продължение на многогодишни усилия за запазване на историята на "Титаник" за бъдещите поколения и документиране на скоростта на разпадане на важния обект."

Билетите вече се продават за туристите, които ще бъдат отведени до известния обект между май и септември 2021 година.

36 души вече са резервирали, но все още има свободни места.

Всеки желаещ да стане част от легендарното приключение трябва да попълни задълбочен формуляр за кандидатстване и да премине видео интервю, преди да му бъде позволено да започне обучение за пътуването.

Останките на "Титаник" бяха открити едва през 1985 г., а носът и кърмата на кораба, които се разделиха на две при потъването на кораба, лежат на около 600 метра едно от друго на океанското дъно.

"Титаник" потъва на 14 април 1912 г., четири дни след старта на пътуването си от Саутхемптън до Ню Йорк, отнемайки живота на 1517 от 2224 пътници и екипаж.