Бурни реакции сред политическото и юридическото съсловие в Полша предизвика подписания снощи спорен закон за дисциплинарни наказания за магистрат.

Полският президент Анджей Дуда разписа решението, което му позволява лично да подбере следващия председател на Върховния съд. 

Според анализатори спорният закон може да се използва за запушване на устата на съдии, критични към правителствените реформи. 

Подготвеният от управляващата консервативно-националистическа партия "Право и справедливост" закон дава възможност за налагане на дисциплинарни наказания, включително уволнения, на съдии заради различни техни действия - например оспорване на законността на юридически назначения по въведените от управляващата партия правила.

Благодарение на президентския подпис, сега създалата се "недосегаема каста" от съдии, опитали се да "нарушат закона" и "заплашвали да създадат хаос и анархия в съдебната система" с цел "защита на своите привилегии", вече ще бъде "наясно с последствията", написа в коментар в местен таблоиден вестник правосъдният министър Збигнев Жобро.

За разлика от него, председателят на Сената Томаш Гродски от опозиционната центристка партия "Гражданска платформа", писа днес в Туитър, че чрез новия закон "Полша още по-ускорено тръгна към източните, авторитарни диктатури".

Най-голямото сдружение на съдии в Полша - "Юстиция", излезе с призив към Европейската комисия и Съда на ЕС "незабавно да вземат всички възможни мерки за защита на полските съдии от политически репресии", с каквито са застрашени, ако прилагат законодателството на ЕС.

"Днес полските съдии защитават не само върховенството на закона в Полша, но и законовия ред в целия Европейски съюз", се казва в декларацията на "Юстиция", публикувана онлайн.

Така, с подписа си, Дуда успя да подчини на себе си Конституционния съд и до голяма степен постави назначаването на съдиите под контрола на парламентарното мнозинство. Т. над. дисциплинарен закон бе прокаран от лидера на ПиС Ярослав Качински.

Европейският съд в Люксембург остро критикуваше начинанието.

Еврокомисията и Европейският парламент изпратиха предупреждения до Варшава като ясен знак за приближаващи санкции.

Законопроектът беше силно критикуван и от Венецианската комисия, експертния орган на Съвета на Европа по конституционни въпроси, полския Върховен съд и правната служба на Сейма. На управляващите в Полша обаче не им пука.

С президентските избори на хоризонта през май, на които ПиС иска нейният президент Анджей Дуда да бъде преизбран, повечето наблюдатели очакваха партията да се държи добре и да играе честно в опит да привлече по-умерените избиратели, пишат международните медии. Президентът обаче изненада анализаторите с крайния си ход.