Военна база дълбоко във вътрешността на Саудитска Арабия изглежда тества, а може би и произвежда балистични ракети, ако се съди по сателитни снимки и предположения на експерти, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

АП отбелязва, че това може да е свидетелство за точно такъв вид оръжейна програма, за каквато Рияд отдавна критикува главния си регионален съперник Иран.

Предположенията за такава програма се засилват допълнително от коментари на влиятелния саудитски престолонаследник, принц Мохамед бин Салман, който миналата година заяви, че кралството не би се поколебало да разработи ядрени оръжия, ако Иран прави това.

Балистичните ракети са способни да пренесат ядрени бойни глави до мишени на разстояние от хиляди километри, отбелязва АП.

Саудитски правителствени служители не са отговорили на молбите за коментар.

Ако Саудитска Арабия разполага с такава програма, това може да изостри още повече напрежението в отношенията със САЩ в момент, когато връзките между двете страни са подложени на изпитание заради убийството на саудитския сътрудник на в. "Вашингтон пост" Джамал Кашоги и оглавената от Рияд война в Йемен, отбелязва агенцията.