Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф се присмя на изявлението на американския президент Доналд Тръмп, който каза, че няма да наказва ръководството на Саудитска Арабия за убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул миналия месец, предаде Асошиейтед прес.

Зариф заяви в Туитър, че Тръмп "странно посвещава първия абзац от своето срамно изявление за саудитските зверства на това да обвинява Иран във всевъзможни злоупотреби, за които може да се сети".

Зариф се пошегува, че "вероятно ние също така сме отговорни за пожарите в Калифорния, защото не сме помогнали за почистването на горите с гребла - както правят финландците".

Той явно имаше предвид неотдавнашни коментари на Тръмп, който предположи, че почистването на горите с гребла предотвратява пожари във Финландия и е щяло да помогне да бъдат предотвратени опустошителните горски пожари в Калифорния.

Тръмп възприема твърда позиция към Иран, откакто е президент. Той изтегли САЩ от ядреното споразумение от 2015 г. и наложи санкции на Техеран. Белият дом разглежда Саудитска Арабия като ключов партньор в противопоставянето на Иран.