България подкрепя политиката на отворени врати на НАТО и е на мнение, че е дошло време за задействането на плана за действие за членство за Босна и Херцеговина, Македония и Грузия. Това съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева, която участва в заседанието на външните министри от НАТО в Брюксел.

По нейните думи това е важно за сигурността и стабилността на нашия регион. Тя определи дебата като много важен и за България, и може би не лек. Захариева коментира, че поставянето на темата в дневния ред на днешното заседание е много важен знак. Въпросът дали ще се задейства планът за действие за членство за Босна и Херцеговина може би ще остане за лидерите през юли, поясни тя по повод предстоящата среща на държавните и правителствените ръководители от НАТО това лято.

Вицепремиерът посочи, че вероятно в края на май може да се очаква ново заседание на Съвета НАТО-Русия. Общото мнение е, че засега няма причина за промяна на досегашния подход към Москва - развиване на способности за отбрана и продължаване на диалога, допълни Захариева.

Тя отбеляза, че подкрепата на НАТО за коалицията срещу "Ислямска държава" трябва да се запази, защото не са решени всички проблеми с радикализацията и тероризма. Общо е мнението, че когато моментът дойде, трябва да се засили партньорството с Либия, добави тя.

По повод събитията на Корейския полуостров вицепремиерът посочи, че днес наистина е важен ден и исторически момент. Всички сме обнадеждени от тези действия, но оставаме внимателни и на мнение, че трябва да се запазят всички мерки срещу Северна Корея до прилагането на днешните изявления - ядрено разоръжаване не се случва толкова лесно. Българската позиция е неизменна - твърди санкции, но запазване на каналите за диалог, добави вицепримерът.