Починалите от коронавируса в Европа надвишиха за първи път жертвите в Азия, съобщи Франс прес, като се позова на официалните данни в страните.

Към 12 ч. по Гринуич (14 ч. българско време) днес от коронавируса са починали 8092 души. Най-много смъртни случаи има в Европа (3422), следвана от Азия (3384), откъдето тръгна разпространението на заразата. С 684 починали през последните 24 часа и общо 78 766 заразени, Европа е континентът, на който вирусът се разпространява най-бързо, отбелязва Франс прес.

По данни на ТАСС смъртните случаи по света от коронавируса са 8126, а броят на заразените надхвърля 200 000 и се е удвоил от 6 март - за по-малко от две седмици.

Най-висока смъртност от вируса е регистрирана в Италия (7,95 процента), Иран (6,54 процента) и Испания (4,07 процента). В Китай, където пикът на епидемията вече премина, делът на починалите от общо заразените е 3,98 процента.

Извън Китай смъртността е 4,11 процента. Средният показател в световен мащаб е 4,06 процента, отбелязва ТАСС.

Азия се готви за ответна вълна

Правителствата в Азия подготвят мерки, за да се справят с новата вълна от случаи с коронавирус, тъй като хората бягат от огнищета на болестта в Европа, Северна Америка и Близкия изток.

Докато светът се мобилизира за борба с вируса, Китай, Хонконг, Сингапур и Тайван сравнително успешно се бореха за ограничаване на заразата.

Но рязкото увеличаване през последните дни на привнесените случаи породи тревога, че тези усилия бързо ще бъдат обезсмислени. "В много страни броят на потвърдените случаи може да бъде описан като експлозивен", каза ръководителката на Хонконг Кари Лам на пресконференция вчера. "Ако не приемем някои строги мерки. .. опасявам се, че всички взети през последните два месеца предпазни мерки ще се окажат напразни", добави тя.

Последното преброяване в континентален Китай - първоначалния епицентър на коронавируса - показа в понеделник 21 нови случая, от които 20 са на пристигнали от чужбина заразени пътници, предимно китайци. Хонконг каза, че повечето от случаите, потвърдени през последните две седмици, са привнесени.

В Тайван всичките нови 24 случая до вторник са привнесени, а по данни от неделя в Южна Корея има 44 нови заразени пътници. Сингапур потвърди в понеделник 17 нови инфекции (най-големият скок за денонощие), от които 11 са привнесени.

Стремглавото бягство от горещите точки в Европа и Съединените щати повиши цените на полетите. В понеделник вечерта един билет от Лондон до Хонконг стигаше до 50 хиляди хонконгски долара (ок. 5853 евро), като хората се опитваха да стигнат до града, преди да бъдат наложени по-строги ограничения. "У дома е по-безопасно, отколкото във Великобритания, защото политиката за възпиране на заразата при Борис Джонсън е съмнителна", каза Лин, студент от Кембриджския университет след пристигането си в Хонконг, носейки хирургическа маска и гумени ръкавици.

Броят на потвърдените случаи с коронавируса във Великобритания е нараснал до 1543, повече от 1372 до предния ден, съобщи в понеделник здравното министерство. Британските смъртни случаи се повишиха до 55.

Четирима от 157-те пациенти с потвърден коронавирус в Хонконг са починали. Над 3200 човека са починали от заболяването в континентален Китай - най-големият брой случаи с фатален изход.