На 98-годишна възраст почина бившият президент на Италия Джорджо Наполитано, предаде АНСА. В родината си Наполитано, който изкара един пълен президентски мандат и един непълен, беше една от най-уважаваните политически фигури и беше дори известен с прозвището "Крал Джордж", отбелязва агенцията.

Наполинато е починал в римска клиника в петък. От известно време състоянието му е било критично.

Снимка: АР/БТА

Първият бивш комунист, издигнал се до президентския пост на Италия, почина в петък, съобщиха от президентския дворец на Квиринал.

Снимка: АР/БТА

Президентът Серджо Матарела каза, че животът на Наполитано "отразява голяма част от историята" на Италия през втората половина на 20-ти век. Като виден член на най-голямата комунистическа партия на Запад, Наполитано е защитавал позиции, които често се отклоняват от партийната ортодоксалност. Той търсеше диалог с италианските и европейските социалисти, за да сложи край на изолацията на своята партия, и беше ранен поддръжник на европейската интеграция.

Джорджо Наполинато е роден на 29 юни 1925 г. и беше 11-и президент на Италия от 2006 до 2015 г. Той беше и първият италиански държавен глава, съгласил се да бъде преизбран за втори мандат през 2013 г., за да се избегне кризата в Италия, но при условие, че ще се оттегли от поста през 2015 г.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Бивш военен и после лидер на реформисткото крило на Италианската комунистическа партия до установяването на Демократичната партия на левицата през 1991 г., Наполитано беше вътрешен министър от 1996 до 1998 г. в левоцентристкото правителство на Романо Проди.

Снимка: АР/БТА

На Наполитано бе кръстен и първият широокобхватен имиграционен закон в Италия, известен като "Турко-Наполитано" и приет през 1998 г.

Снимка: АР/БТА

Наполитано завършва право в университета в Неапол през 1947 г. и е избран за първи път като депутат в долната парламентарна камара през 1953 г. Той заема депутатски мандати там почти без прекъсване до 1996 г.

Снимка: АР/БТА

Бил е член на Европейския парламент от 1989 до 1992 г., преди да бъде избран за председател на долната парламентарна камара на Италия от 1992 доl 1994 г.

Снимка: АР/БТА

Той играе водеща роля в политическата сцена в Италия, особено при създаването на експертното правителство на Марио Монти в разгара на дългова криза през 2011 г. Смята се, че така Наполитано е спасил Италия от изпадане във фалит. Заради всичко това Наполитано бе известен като "Крал Джордж".

Снимка: АР/БТА

Според привърженици на десницата обаче Наполитано е сложил край на управлението на последното правителство на Силвио Берлускони, като е съучастничел за това с европейските власти.

Снимка: АР/БТА

През 2005 г. Наполитано бе избран за доживотен сенатор от тогавашния президент и негов предшественик Карло Адзелио Чампи.

Снимка: АР/БТА

Наполитано говореше отличен английски и е изнасял лекции в редица американки университети. По време на кариерата си в редиците на комунистите Наполитано критикуваше често пъти СССР, особено заради съветската инвазия в Афганистан през 1980 г.

Снимка: АР/БТА