Бившият външен министър на Чехия Карел Шварценберг почина на 85-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес.

Пълното име на високопоставения чешки дипломат, който произхожда от благородническо семейство, е Карел Йоханес Непомук Йозеф Норберт Фридрих Антоний Вратислав Мена Фурст цу Шварценберг, отбелязва Франс прес.

"Почина един голям човек във всяко едно отношение. Служенето на родината беше естествена мисия за него", заяви президентът Петър Павел.

"С дълбока тъга и уважение си спомняме за Карел Шварценберг, който ни напусна днес", се казва в изявление на чешкото външно ведомство. "Той два пъти оглавяваше министерството на външните работи и бе канцлер на Вацлав Хавел. Шварценберг оформяше външната ни политика и винаги доказваше с действията си, че е истински демократ", пише още в изявлението.

През август Шварценберг бе хоспитализиран в Прага със сърдечни и бъбречни проблеми, а преди няколко дни беше транспортиран със самолет до клиника във Виена, където живееше от години.

Той прекарва голяма част от живота си в изгнание, понеже семейството му е преследвано от комунистическата партия, която идва на власт през 1948 г. и конфискува замъците, горите и земеделските земи на богатия род. Докато е в изгнание в Австрия, той подкрепя антикомунистическа организация за правата на човека и спонсорира библиотека, предлагаща забранена чешка литература. След кадифената революция от 1989 г., която мирно сваля комунистическото правителство на тогавашна Чехословакия, Шварценберг става канцлер на Хавел. Той заема по-активна роля в политиката като сенатор през 2004 г. и помага за създаването на партията "Традиция, Отговорност, Просперитет 09", която в момента е част от коалиционното чешко правителство. През 2013 г. Шварценберг се кандидатира за президент, но загуби от Милош Земан - друга забележителна фигура в чешката политика след 1989 г., която завърши втория си президентски мандат по-рано тази година.