В края на юни чеченците бяха признати за виновни, но присъдите бяха произнесени днес.

Военният съдия Юрий Житников огласи, че прекият извършител на убийството Заур Дадаев ще лежи 20 години и ще заплати 100 хиляди рубли глоба (около 3000 рубли - б. р.), съобщиха световните агенции.

Четиримата му съучастници - Анзор Губашев, Шадид Губашев, Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев, бяха осъдени на съответно 19, 16, 14 и 11 години лишаване от свобода и също глоби по 100 хиляди рубли.

Дадаев и Ескерханов са лишени от военни звания и награди, а след излежаване на срока Дадаев ще бъде две години в режим на ограничена свобода, гласи още съдебното решение на Московския окръжен военен съд, цитирано от ТАСС и БТА.

Защитата на подсъдимите обяви, че присъдите ще бъдат обжалвани.

Асошиейтед прес отбеляза, че прокуратурата е поискала Дадаев да бъде осъден на доживотен затвор. Засега не е известно защо съдът е наложил по-лека присъда, който е бивш офицер от службите за сигурност на чеченския лидер Рамзан Кадиров.

Съмишленици на Немцов критикуват и разследването, че така и не разкри поръчителя на престъплението и в частност, че не е проучило ролята на Кадиров в убийството, допълниха Ройтерс и ДПА.

Борис Немцов, който беше отявлен критик на президента Владимир Путин, бе застрелян на мост на река Москва близо до Кремъл броени дни преди голяма опозиционна демонстрация в руската столица - през февруари 2015 г. В навечерието на смъртта си Немцов каза, че ще огласи документи за намесата на руски военни в украинския конфликт.

Кремъл се надява поръчителят да бъде разкрит

По-късно днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази надежда, че поръчителите на убийството на Борис Немцов ще бъдат разкрити, предаде ТАСС. На въпрос на журналисти за произнесената днес присъда срещу петима подсъдими той отговори, че не коментира съдебни решения. Той обаче добави, че "безусловно" има надежда поръчителите да бъдат намерени.

Песков отказа да отговаря, по думите му, на "неуместно поставения въпрос" дали ще има някакви последствия за силовите структури в Чечения, чиито служители са били петимата осъдени днес чеченци.