Племенничката на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, който беше отровен във Великобритания, се кандидатира за депутат в регионален парламент в Русия в листата на контролирана от Кремъл партия, предаде Асошиейтед прес.

Виктория Скрипал се явява на избори за Ярославската областна дума като кандидат на "Справедлива Русия", съобщи Анастасия Пивоварова, говорителка на партията.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия оцеляха при атака с отровно вещество в английския град Солсбъри през март. Великобритания твърди, че те са били отровени с нервнопаралитичeн агент, известен като "Новичок, и че Русия стои зад атаката. Москва категорично отхвърля обвиненията. В изказванията си пред руската държавна телевизия Виктория Скрипал твърдеше, че няма доверие на воденото от Великобритания разследване. В началото на април британското посолство отказа да даде виза на Виктория Скрипал, която планираше да посети братовчедка си Юлия. Скоро след това тя подаде документи отново. Но нейният съпруг Арсений Елифантиев съобщи, че Виктория отново няма право да посети Великобритания. При последващ отказ Виктория обеща да обжалва пред генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Пивоварова каза, че Виктория Скрипал има подкрепата на партията, заради нейната "активна гражданска позиция".

Изборите за областното законодателно събрание ще бъдат на 9 септември - т.нар. "единен ден за гласуване" в Русия, в който се провеждат избори за органи на различно ниво.