Това показват категорично данните от разследването.

Йенс Р., който се самоуби в автомобила си след атаката, е живеел наблизо до мястото на трагедията. Той е бил индустриален дизайнер и след успех на един от продуктите си забогатял - имал пет коли и три апартамента.

Именно в едно от жилищата полицията е открила писмо от 18 страници, в което той обяснява как се е стигнало до тук, съобщи "24 часа". Освен това е пратил и писмо от 5 страници на познатите си по имейл, намеквайки, че планира самоубийство и обяснявайки как се е провалил животът му.

В писмото, намерено от полицията в жилището му в Пирна, Източна Германия, пък, изповедта е съвсем детайлна. Той обвинява родителите си за провалите си, описва чувството за вина, с което живее и споделя за нервните си изблици и колапси. Стигал все по-често до агресия. Централна роля в това писмо се отделя на провалена операция – обвинява лекарите, че го лекуват и диагностицират неправилно.

Според медиите Йенс Р. е бил лекуван от психическите си проблеми през 2014 и 2016 година. Той е бил познат на полицията заради оплакване от заплаха и за разрушаване на чуждо имущество. Проблемите му започнали, след като се провалил успешният му бизнес. Йенс Р. бил един от най- добрите абсолвенти на Висшето училище в Мюнстер. Веднага след завършването си той произвел лампа, която за известно време имала огромен търговски успех. Патентовал я и спечелил много пари, с които си купил автомобилите и жилищата. Наел и голям склад в Мюнстер, за да продължи търговията с лампата си, но продажбите секнали.

Той станал мрачен и избухлив, започнал да се кара с родителите си. Обвинил баща си за своите неуспехи, тъй като явно го бил възпитал неправилно. Скарал се с голяма част от приятелите си, особено когато започнал да споделя крайнодесни виждания. Това, че го смятат за десен радикал още повече го сломило.

В края на март се обърнал сам за помощ към социално-психиатричната служба в Мюнстер. 11 дни по-късно той прегази хората в заведение на централния площад в градчето.

Все още са в критично състояние са трима души от ранените, съобщиха днес от градската болница, като добавиха, че състоянието на четвърти пациент се подобрява и че двама от осемте постъпили ранени са изписани, предаде АП, цитирана от БТА.