Индонезийски следователи се срещнаха днес със семейства на жертвите на самолетната катастрофа миналия месец, при която загинаха всичките 189 души на борда. Това стана часове преди да бъде разпространен публично предварителен доклад за катастрофата с Боинг 737 на нискотарифната авиокомпания "Лайън еър", предаде агенция Ройтерс.

Източник, запознат със съдържанието на доклада, заяви за Блумбърг, че в него се посочва, че пилотите са се борили със системата против загуба на скорост, докато са опитвали да диагностицират редица други повреди. Тази информация съвпада с данните, извлечени от черната кутия на самолета, които бяха представени миналата седмица в парламента на Индонезия. Източникът на Блумбърг посочва, че докладът не назовава причина за катастрофата, но предоставя нова информация за поддръжката на самолета, инструкциите на пилотите, времето при катастрофата и усилията за откриване на останките.

Националната комисия за сигурност в транспорта се срещна със семейства на жертвите в Джакарта и в Пангкал Пинанг на остров Суматра - крайната дестинация на полета. Роднина на загинал пътник коментира пред местна медия, че информацията е "разочароваща", защото по-голямата част от нея вече е публично достояние.

Самолетът Боинг 737 Макс 8 се разби в морето със 724 километра в час, 11 минути след излитането си от Джакарта на 29 октомври.

Индонезийските следователи са препоръчали на "Лайън еър" да подобри сигурността на полетите си, допълва ДПА.