Северна Корея може скоро да започне процес на предаване на тленните останки на военнослужещи, включително американски, които се водят за безследно изчезнали по време на Корейската война, съобщи Ройтерс.

Според източници на агенцията Пхенян ще предава останките на командването на ООН в Южна Корея, след което те ще бъдат прехвърляни в база на американските ВВС на Хаваите.

Става дума за "значителен брой" останки, отбелязва един от източниците, който обаче отказва да посочи по-точни данни предвид непредсказуемостта на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

За идентифициране на загиналите може да са необходими месеци и дори години, допълват източниците.

Американският президент Доналд Тръмп се срещна с Ким миналата седмица в Сингапур и на пресконференция след срещата каза, че Северна Корея се е съгласила да предаде останките на американски войници.

По данни на Ройтерс близо 7000 американски военни все още са в неизвестност след Корейската война от 1950-1953 година. Според Пентагона севернокорейски представители по-рано са посочвали, че имат останките на около 200 американски войници, участвали в конфликта, в който загиват над 36 000 американски военни.