Северна Корея днес осъди посещението на американски самолетоносач в Южна Корея, като го нарече провокация, която може да доведе до "необратими, катастрофални последици", предадоха Ройтерс и БТА.

"Роналд Рейгън" и неговата ударна група пристигнаха в южнокорейското пристанище Пусан вчера за петдневно посещение след съюзнически учения в близките води в демонстрация на сила срещу Северна Корея.

Посещението на самолетоносача показа, че американската схема за ядрена атака срещу Северна Корея е достигнала "най-сериозната фаза", заяви официалната севернокорейска агенция KЦТА, като добави, че това означава, че "избухването на ядрена война излиза на преден план".

"Това е неприкрита военна провокация, която води ситуацията до необратими катастрофални обстоятелства", коментира КЦТА.

Американските и южнокорейските сили провеждат засилени военни учения тази година, в които участват и американски самолетоносачи, подводници и модерни бомбардировачи с цел, както те казват, да отговорят по-добре на развиващите се севернокорейски ядрени и ракетни заплахи.

Северна Корея нарича ученията репетиция за инвазия.

KЦТА заяви, че в случай на предстояща ядрена атака, Северна Корея ще предприеме "необходимите действия", както е записано в ядрената й доктрина, за "цялостно възпиране и отблъскване на безумните ходове за разпалване на ядрена война от САЩ и техните марионетки".

Нашият "най-мощен и бърз първи удар ще бъде насочен срещу средствата за "разширеното възпиране", използвани от САЩ, за да предизвикат халюцинации в техните привърженици, както и срещу базите на злото на Корейския полуостров и в близост до него", заяви KЦТА.

Терминът "разширено възпиране" означава способността на армията на САЩ да използва средства, особено ядрените, за възпиране на атаки срещу съюзници.