Северна Корея обяви официално, че вчера е извършила изпитание на нова стратегическа крилата ракета, предаде Ройтерс, като се позова на информация от днес на севернокорейската държавна агенция КЦТА. Ройтерс посочва, че така е била потвърдена информацията от вчера на южнокорейската армия.

Ракетата, наречена "Пулхуасал-3-31" все още е в процес на разработка и изпитателното изстрелване не засяга сигурността на съседните държави, отбелязва севернокорейската държавна медия, като добавя, че тестът няма "нищо общо" със ситуацията в региона.

КЦТА пояснява, че изстрелването е било в рамките на осъвременяването на оръжейната система на страната.

Ройтерс отбелязва, че определението "стратегически" обикновено се отнася до ракети, способни да носят ядрено оръжие. Агенцията припомня, че КНДР е извършила първото си изпитание на крилата ракета с евентуална способност за нанасяне на ядрен удар през септември 2021 г.

Крилатите ракети на Северна Корея по принцип предизвикват по-малко внимание от страна на Запада в сравнение с балистичните ракети, тъй като не са изрично забранени с резолюция от Съвета за сигурност на ООН, посочва Ройтерс.