Северна и Южна Корея се договориха днес за уреждане на първите събирания от три години насам на семейства, разделени от Корейската война (1950-1953 г.), предаде Асошиейтед прес.

За място на срещите, които ще се се състоят от 20 до 26 август т.г., е определен севернокорейският курорт Кунган - Диамантената планина, съобщи южнокорейското министерство на националното обединение след 9-часова среща между делегации на двете страни. Именно там се състояха днешните разговори.

Всяка страна ще изпрати 100 участника в срещите. Инвалиди с трудно придвижване ще имат право и на втори роднина придружител.

Тези срещи са една от стъпките, обещани от севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин при историческата им среща на върха през април, за подобряване на отношенията, влошени заради ядрената и ракетната програма на КНДР. Още тогава в Панминчжон двамата предложиха тези срещи, които винаги са били много емоционални, да се състоят около 15 август - годишнината от независимостта на Корейския полуостров от японското колониално управление в края на Втората световна война през 1945 г.

Последните срещи на разделени семейства се състояха през 2015 г., след което бяха прекъснати заради влошаването на отношенията между Севера и Юга.

"Трябва да полагаме активни усилия за добри резултати днес, като проявяваме доверие и взаимно зачитане", каза Пак Йон-ил - лидер на севернокорейската делегация в днешните разговори. "Трябва също така да се разделим с миналото и да вървим по пътя, който нашите лидери ни начертаха", добави Пак, който е зам.-шеф на севернокорейската агенция за насърчаване на обединението, наречена Комитет за мирно обединение на отечеството.

Според южнокорейските представители възобновяването на срещите между членове на разделени семейства е "хуманитарен и човешки въпрос", особено като се има предвид, че много от тези хора са вече над 80-годишни. Южна Корея се стреми също да възобнови видеоконферентните връзки и доставянето на писма между семейства, разделени от границата.

От 2000 г. насам са организирани около 20 такива събирания, в които близо 20 000 разделени корейци са се срещнали с близки, а още около 4000 са общували с тях по видеовръзка като част от програма на изследователския институт на Хюндай.

До март тази година 56 процента от общо 131 531 податели на молби в Южна Корея за участие в такива срещи са починали.

Освен за нов кръг от лични срещи, южнокорейските представители се надяваха да обсъдят и план за провеждане на проучване, което да уточни броя на оцелелите членове на разделени от войната семейства в Северна Корея и възможността за посещения на родните им градове и за размяна на писма. Засега не е ясно дали тези въпроси са били обсъждани днес.

Поради големия брой желаещи Южна Корея използва компютърна лотария, за да избира участниците в такива събирания, а за Северна Корея се смята, че избира своите участници въз основа на лоялността им към авторитарния режим в страната.

Още не е ясно и дали Пхенян отново е повдигнал въпроса, поставян досега като условие за подновяването на срещите - Сеул да върне 12 севернокорейки, работили в севернокорейски ресторант в Китай и избягали групово в Южна Корея през 2016 г. През май севернокорейската организация на Червения кръст настоя Южна Корея незабавно да върне жените.

Връзките между Севера и Юга се затоплиха след подобряване на отношенията между КНДР и САЩ и първата среща на върха миналата седмица между лидерите на двете държави Ким Чен-ун и Доналд Тръмп в Сингапур.

Корейската война 1950-53 г. завърши само с примирие, а не с мирен договор и технически двете страни все още са във война.