Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на канцеларията на южнокорейския президент Мун Дже-ин.

Срещата ще се състои в селището Панминчжон в демилитаризираната зона между двете Кореи и ще бъде предшествана от телефонен разговор между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент. Това уточни директорът на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ею-йо, цитиран от Франс прес и БТА, след завръщането на оглавената от него високопоставена делегация от Пхенян. По време на посещението си делегацията се срещна с Ким Чен-ун.

Според Южна Корея при разговорите Северът се е съгласил да наложи мораториум върху ядрените и ракетните си опити, ако Съединените щати преговарят с него.
Чун Ею-йо каза, че Северна Корея е изразила готовност за откровени разговори със САЩ по въпроси, свързани с потенциално ядрено разоръжаване на Севера и нормализиране на отношенията между Пхенян и Вашингтон.

Според водача на южнокорейската делегация Пхенян е дал да се разбере, че няма да се нуждае от ядрени оръжия, ако военните заплахи срещу Севера престанат и той получи гаранции за своята сигурност.

Освен това Пхенян е обещал да не използва ядрени и конвенционални оръжия срещу Южна Корея.

Утре се очаква южнокорейските емисари да заминат за Вашингтон, за да информират за резултатите от посещението си в КНДР.