Най-малко 15 души загинаха, след като лодка с мигранти потъна тази нощ край гръцкия остров Лесбос в източната част на Егейско море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Плавателният съд е превозвал около 40 човека, от които засега са спасени петима, казаха от гръцката брегова охрана. Това означава, че още двайсетина мигранти са в неизвестност. Катер на бреговата охрана и военен хеликоптер участват в операцията по издирването и спасяването на оцелели при силните ветрове в района.

Лодката е потънала източно от Лесбос, който е разположен близо до турския бряг. Смята се, че някои от мигрантите може да са се добрали до сушата.

Това е второто корабокрушение в гръцки води през последните часове.

Снощи гръцките власти са спасили 30 мигранти от лодка, потънала след сблъсък със скали в бурно време до остров Китира, предадоха Ройтерс и АП, като се позоваха на бреговата охрана.

Предприета е издирвателна и спасителна операция след сигнала за крушението на плавателни съд със стотина души на борда. Операцията с участие на катери на бреговата охрана, частни плавателни съдове и военен хеликоптер е продължила и през нощта въпреки лошото време. В района духаха ветрове със скорост до 70 км/час.

Свидетелка разказа, че от сушата се виждало как лодката се разбива в скалите и как хората от нея се катерят по скалите, за да се спасят. По думите на Марта Статаки всички местни жители са слезли до залива, за да опитат да помогнат.

От бреговата охрана не дадоха повече информация за броя на евентуалните жертви или националността на мигрантите. Китира е разположен срещу югоизточния край на полуостров Пелопонес. Край Кетира минава маршрутът, по който трафиканти превозват мигранти от Турция към Италия.