Петима души са загинали, а десетки са ранени при горски пожари, които опустошиха няколко села в Югоизточна Турция, съобщи министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от АФП и БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

"Петима души са загинали, а 44 са ранени, 10 от тях тежко" в два района близо до град Мардин, написа Фахреттин Коджа в социалната мрежа "Екс".

Снимки, публикувани в социалните мрежи, показват огромен пожар, който осветява небето през нощта с големи облаци дим.

На терен са изпратени четири спешни екипа и 35 линейки, каза министърът.

Пожарът избухна късно снощи в район на около 30 км южно от Диарбекир и се разпространи бързо поради силния вятър, като засегна пет села, заяви министърът на вътрешните работи Али Йерликая.

Снимка: БТА/АР

"За съжаление трима души от района на Диарбекир и двама от района на Мардин загубиха живота си", съобщи Йерликая в "Екс".

Валията на Диарбекир Али Ихсан Су съобщи пред Анадолската агенция, че пожарите са били причинени от запалени стърнища и треви, които обхващали обширни терени.

Снимка: БТА/АР

Поради силния вятър пламъците бързо се разпространили, включително към жилищните квартали.

Кореспонденти на турски медии от района на бедствието изказват опасения, че може да има повече жертви и пострадали.

Снимка: БТА/АР

В района на бедствието са прехвърлени пожарни коли и техника, екипи на правителствената служба за борба с извънредни ситуации и бедствия (АФАД) и на генералната дирекция по горите, медицински персонал.

Продължава борбата с огнената стихия и усилията за овладяването й.

Снимка: БТА/АР