Генерал-полковник Александър Сирски, който е начело на руските сухопътни сили от 2019 г., днес бе назначен за главнокомандващ въоръжените сили на фона на наближаването на третата годишнина от началото на войната срещу Русия. Той заменя Валерий Залужни.

Говорейки за причините за уволнението на Валери Залужни, Зеленски каза, че украинската армия се нуждае от промени. Според него сега има "усещане за застой" по южните направления на фронта и трудности в боевете в района на Донецк.

"Украинците са станали по-малко склонни да говорят за победа. Но украинският дух не е загубил вяра в победата. Украйна запазва своя исторически шанс. Наш дълг е да го реализираме. Тази година трябва да стане времето на Украйна - времето, когато всеки украинец ще знае, както и преди, че украинската държава и украинската армия са способни да побеждават", добави държавният глава.

Ето някои факти за 58-годишния Сирски, една от ключовите фигури на украинските сили още от началото на пълномащабната руска инвазия, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Ранни години

Сирски е роден през юли 1965 г. в руската Владимирска област, която тогава е част от Съветския съюз. Той живее в Украйна от 1980 г. Както много други негови връстници в украинските въоръжени сили, той учи в Москва - във Висшето военно командно училище. Мнозина от съучениците му сега са руски командири. Той се дипломира през 1986 г. и служи пет години в съветската артилерия. Някои военни анализатори смятат, че тактиките му на бойното поле отразяват йерархичната му съветска подготовка.

Снежният леопард

Сирски пое ръководството на украинските сухопътни сили през 2019 г. Преди това той е командвал украинските войски, сражаващите се срещу подкрепяния от Москва бунт в Донецка и Луганска област в Източна Украйна, избухнал през 2014 г. Тогава получил и позивната си "Снежния леопард".

Най-големите победи

Някои от най-големите победи на Украйна по време на пълномащабната инвазия на Русия бяха постигнати под командването на Сирски. Той бе начело на успешната отбрана на столицата Киев в началните месеци и през април 2022 г. получи званието Герой на Украйна - най-високото в страната.

През юли 2022 г. Сирски планира и ръководи мълниеносна контраофанзива, която изтласка руските войски от град Харков и отвоюва обширни територии в източната и югоизточната част на страната.

Бахмут

В началото на миналата година Сирски бе начело на украинската отбрана на град Бахмут в източната част на страната, където бяха убити хиляди войници от двете страни в една от най-кръвопролитните битки във войната досега. Някои военни анализатори поставиха под въпрос дали си е струвало да бъдат убити и ранени толкова много хора в битката за опустошения град. Сирски заяви, че упоритата украинска отбрана на Бахмут е нанесла вреда на цялостните военни усилия на Русия, като е задържала на това място наемническата група "Вагнер".

Бойният дух на войниците

Сирски заяви, че приоритетът му е бойният дух на войниците му, с които той редовно се снима при посещения на фронта. Той каза пред западни медии, че спи по четири и половина часа на нощ и разпуска с посещения във фитнес.

Сирски е женен и има двама синове.