Кремъл заяви днес, че желанието на НАТО да има военен аналог на Шенгенското пространство в Европа, за да се позволи свободно преминаване на войски през територията на държавите членки на алианса, е повишило напрежението и е причина за безпокойство, предаде Ройтерс.

Началникът на логистичното командване на НАТО (JSEC/СКПО) генерал-лейтенант Александър Золфранк каза в интервю пред Ройтерс, разпространено вчера, че би искал да види подобна зона.

Той изрази безпокойството си от твърде многото бюрократични разпоредби в цяла Европа, които спъват придвижването на армейските части, и този проблем би предизвикал значително забавяне при евентуалното избухване на конфликт с Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия ще предприеме ответни действия, ако предложението стане реалност, информира Ройтерс.

Съвместното командване на НАТО за поддръжка и осигуряване (JSEC) в южния германски град Улм започна да функционира през 2021 г. Задачата му е да координира бързото придвижване на войски и танкове по целия континент, както и логистичната подготовка, като например съхранението на боеприпаси на източния фланг на алианса.