Пентагонът ще се подготви да настани във военни бази 20 000 непридружени деца мигранти на територията на САЩ по искане на американското министерство на здравеопазването. Това каза говорител на армията, цитиран от Франс прес и БТА.

В същото време първата дама на САЩ Мелания Тръмп бе облечена вчера с яке с надпис: "Изобщо не ми пука, а на теб?", когато се качи на самолет, с който отиде до център за деца мигранти, отделени от родителите си, съобщи Асошиейтед прес.

Надписът бе на гърба на зеленото яке с качулка. Когато бе попитана какво послание отправя дрехата на първата дама, говорителката Стефани Гришам каза: "Това е яке. Няма скрито послание. Надявам се, че след днешната важна визита в Тексас, медиите няма да изберат да се фокусират върху гардероба й".

Първата дама се преоблече с бледожълто яке, преди самолетът да кацне в Макалън, Тексас, за посещението в центъра, където са настанени 55 деца мигранти.

Мелания Тръмп посети центъра само ден след като президентът Доналд Тръмп смени курса и нареди семействата, влизащи от Мексико нелегално в САЩ, да не бъдат разделяни, отбеляза Ройтерс.

В своя указ, подписан в сряда, за да сложи край на разделянето на границата на семействата на нелегални мигранти, американският президент Доналд Тръмп нареди на министерството на отбраната да предостави всяка сграда, която може да бъде използвана за настаняване на мигранти.

Здравното ведомство от няколко седмици иска да използва някои от многото американски военни бази в южната част на САЩ, за да настанява там непълнолетни мигранти, пристигащи сами в САЩ, за да намери техни близки.

Преди дни под силен натиск Доналд Тръмп се отказа да разделя децата от родителите мигранти. Той подписа указ това повече да не се случва, но обеща да продължи силната охрана на границата. Срещу разделянето на децата от родителите им се обяви дори и съпругата му Мелания, което явно е повлияло на решението на президента.

Републиканските лидери в Камарата на представителите на САЩ отложиха най-рано за следващата седмица гласуването по законопроект за имиграцията, който не събра достатъчно подкрепа, предаде Ройтерс.

Дебатът по т.нар. компромисен републикански план по-рано вчера беше отложен за днес, за да могат конгресмените да имат допълнително време да го проучат. Той обаче беше отложен отново, след като на среща късно вечерта законодателите не успяха да изгладят разногласията си по ключови въпроси. Макар че републиканците го наричат компромисен, текстът бе изготвен без участието на демократите и всъщност беше предложен като компромис между консерваторите и умерените в Републиканската партия.

Дори ако мине в камарата, демократите в Сената със сигурност ще го блокират, защото са против орязването на легалната имиграция и обвързването на финансирането на граничната стена с бъдещето на младите имигранти "мечтатели", влезли нелегално като деца в САЩ и заплашени от депортиране, отбелязва Ройтерс.