Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс призова страните от Групата от Лима да замразят активите на венецуелската държавна петролна компания след сблъсъците през уикенда заради блокираната хуманитарна помощ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пенс се срещна в колумбийската столица Богота с лидерите на страните от Групата от Лима, след като войските на венецуелския президент Николас Мадуро не допуснаха камиони с американска хуманитарна помощ от съседни страни. При сблъсъците в страната бяха убити най-малко четирима протестиращи, а над 300 бяха ранени.

Пенс призова регионалните лидери да последват примера на САЩ и да замразят активите на венецуелската държавна петролна компания PDVSA. Той повтори заплахата на президента Тръмп, че всички варианти са на масата за свалянето на Мадуро, чието преизбиране не се признава от САЩ и още няколко десетки страни.

Пенс съобщи, че днес финансовото министерство на САЩ е наложило санкции на четирима верни на Мадуро губернатори, които са блокирали влизането на пратки хуманитарна помощ във Венецуела. Тези губернатори няма да могат да извършват финансови или търговски сделки с американски физически или юридически лица.

Пенс също така заяви, че САЩ отпускат още 56 милиона долара за съседите на Венецуела, за да се справят с имигриралите на тяхна територия венецуелци.

Групата от Лима се състои от 13 латиноамерикански държави и Канада и беше създадена през 2017 г., за да насърчи намирането на изход от кризата във Венецуела. Групата не признава втория президентски мандат на Мадуро, започнал на 10 януари.