След интензивни преговори Испанската социалистическа работническа партия на действащия премиер Педро Санчес днес постигна споразумение с партията на подкрепящия независимостта на Каталуния лидер Карлес Пучдемон, което ще позволи на Санчес да се върне на власт, предаде Франс прес, като се позова на източник, запознат с преговорите.

В замяна на тяхната подкрепа поддръжниците на каузата за независимост на Каталуния са получили обещание да бъде приет спорен закон за амнистия на техните лидери и активисти, подложени на съдебно преследване заради участието им в опита за обявяване на независимост на Каталуния през 2017 г.

Източникът на АФП не дава подробности за съдържанието на споразумението. Според испански медии се очаква днес то да бъде представено в Брюксел, където Пучдемон живее, откакто напусна Испания през 2017 г., за да избегне преследване от испанското правосъдие.

Подкрепата на седемте депутати от партията на Пучдемон "Заедно за Каталуния" е жизненоважна за Санчес, чиято партия остана втора на парламентарните избори на 23 юли. С тяхна помощ той ще може да си осигури мнозинство в парламента, което да му позволи да се върне на власт.

Законопроектът за амнистия на подкрепящите независимостта на Каталуния предизвика гняв сред испанските десни и крайнодесни, които обвиняват Санчес, че е готов на всичко, за да остане на власт.

Междувременно Европейската комисия поиска от испанското правителство "подробна информация" за законопроекта, след като голям брой граждани са свързали с нея този въпрос.

"Изразено е сериозно безпокойство във връзка с настоящите обсъждания на евентуалното приемане на закон за амнистия", отбеляза европейският комисар по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс в писмо, изпратено до двама испански министри, предаде Франс прес.

Рейндерс е поискала от министъра на председателството Феликс Боланьос и министърката на правосъдието Пилар Льоп "по-подробна информация" за точния обхват на този законопроект.

"Настоящото испанско правителство управлява само текущите дела и подобен законопроект в момента може да дойде само от депутатите, "а не от Министерския съвет", отговори Феликс Боланьос в писмо, адресирано до европейския комисар и видяно от АФП.