Германският канцлер Ангела Меркел нарече днешния ден "един много печален ден" и подкрепи призивите за повече ограничения, след като страната й стана поредната, преминала прага от 100 000 смъртни случаи, свързани с COVID-19 от началото на пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Националната служба за контрол на заболяванията съобщи, че е регистрирала 351 смъртни случая, свързани с коронавируса, за последните 24 часа, с което общият брой на починалите от заразата в Германия достигна 100 119 души. В Европа Германия е петата страна, минала този праг, след Русия, Великобритания, Италия и Франция.

Броят на новите заразени през последното денонощие е на рекордно равнище от малко под 76 хиляди.

Болниците в някои германски провинции, особено в източната и южната част на страната, са под натиск и вирусолози предупредиха, че може да умрат още много хора.

"Днес, разбира се, е един много печален ден, в който оплакваме 100 000 жертви на коронавируса", каза на пресконференция в Берлин Меркел и добави, че за съжаление към това число се добавят по повече от 300 нови смъртни случая на ден. Дългогодишният лидер на Германия, която в момента изпълнява функциите на служебен канцлер до встъпването в длъжност на новия ръководител на правителството, предупреди, че ще има още стотици смъртни случаи, защото броят на починалите е в пряка връзка с броя на новозаразените.

Какво означават цифрите

Ръководителят на института "Роберт Кох" Лотар Вилер оцени нивото на смъртност на около 0,8 процента. Това означава, че при около 50 хиляди новозаразени на денонощие, около 400 от тези хора ще починат.

Трипартийното правителство, което ще управлява Германия след обявеното вчера коалиционно споразумение, каза, че ще формира експертен екип, който ще преценява ситуацията на дневна база.

Съпредседателят на "Зелените" Аналена Бербок заяви, че новото правителство, включващо още Германската социалдемократическа партия и Свободната демократическа партия, си е оставило 10 дни, за да реши дали са необходими още ограничения.

Лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер допуска варианта да бъдат затегнати ограничителните мерки по региони, за да бъде избегнат национален локдаун както в съседна Австрия.

Армията идва на помощ

Германските военновъздушни сили са поставили в режим на готовност своя самолет за медицинска евакуация "Еърбъс" А310, който може да превози шестима пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение. Те също така са приспособили разузнавателен самолет "Еърбъс" A319OH да може да транспортира двама болни.

Очаква се няколко десетки пациенти да бъдат транспортирани до уикенда от източни и южни германски провинции, където епидемичната ситуация е особено тежка, до болници в други части от страната.

Германските военновъздушни сили подготвиха два самолета за транспортиране на тежко болни пациенти с ковид между интензивни отделения, в случай че съответната болница не може да се справи, предаде ДПА.

Ваксинацията не върви по план

В Германия е напълно ваксинирано срещу ковид малко над 68 процента от населението. Страната изостава по този показател от европейски държави като Португалия, Испания и Франция.

Бъдещият канцлер Олаф Шолц обеща да засили ваксинацията, като не изключи възможността тя да стане задължителна.

Милена Милева от БТА включи в свой анализ за ситуацията изследване на Дрезденския технически университет в Саксония, която сега е най-тежко засегната германска провинция и с най-малък процент ваксинирани - само 57,7%, който установи, че привържениците на дясната политика са по-малко склонни да се ваксинират. Достатъчно е да се направи съпоставка с изборните резултати: в тези райони на Саксония, където подкрепата за "Алтернатива за Германия" е по-висока, е по-разпространен и ваксинационният скептицизъм, казва авторът на изследването Ханс Форлендер. Други експерти обаче са по-предпазливи и не бързат да правят връзка с политическите пристрастия, напомняйки, че подобни изводи не са подкрепени с емпирични данни.

Но и в Бавария, още една от германските провинции с усложнена епидемична обстановка, се прави връзка между колебливото отношение към ваксинирането и маргиналните политически сили. Пред вестник "Билд" премиерът на Бавария Маркус Зьодер посочи като част от проблема протестните движения "Инакомислещите" и "Гражданите на райха", пише авторката. тя добавя и още един фактор за ваксинационния скептицизъм - конспиративните теории, които явно добре виреят и в Германия.