Полетите, с които делегацията на германското правителство е пътувала до световната климатична конференция в Египет миналия месец, са произвели около 308 милиона тона въглеродни емисии, става ясно от отговор на германското министерство на външните работи на запитване от депутат, предаде агенция ДПА, цитирана от БТА.

КОП27 се проведе от 6 до 18 ноември в египетския курорт Шарм ел Шейх. Както става ясно от отговора на германското външно министерство, емисиите са били произведени от полетите, извършени в контекста на участието на германското правителство в конференцията, включително пристиганията и заминаванията на министри и служители. Министерството подчерта, че за "всички емисии на въглероден диоксид, причинени от официални пътувания на федералното правителство", ще бъде осигурена съответна компенсация чрез Федералната агенция по околната среда.

Канцлерът Олаф Шолц и министърките на външните работи и на икономическото сътрудничество и развитие, Аналена Бербок и Свеня Шулце, както и техните екипи, са сред германските представители, пътували до Египет. Въпросът беше зададен от Йоана Котар - независима депутатка от германския парламент, която наскоро напусна крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". Тя обвинява управляващата коалиция, че прибягва до "отклоняващи вниманието трикове".

"Федералното правителство произведе такова количество въглероден диоксид само с полетите до климатичната конференция, че средностатистическият германец би могъл да шофира колата си в продължение на 150 години", каза Котар пред ДПА. "В днешните времена на видеоконференции това е огромно и абсурдно разхищение на парите на данъкоплатците", добави тя. По думите на Котар Германия се нуждае от рационална, реалистична и практична политика, "а не от активистко климатично безумие".