Назначеният от военните министър-председател на Нигер посети съседен Чад за разговори с колегата си и с президента Махамат Идрис Деби Итно, съобщиха чадското правителство и президентство цитирани от Франс прес.

Първо правителството на Чад съобщи в Нджамена, че Али Ламин Зейн, гражданско лице, което беше назначено начело на нигерското правителство след преврата на 26 юли, е пристигнал на "работно посещение", информира БТА.

"Зейн беше приет от президента Махамат Идрис Деби Итно", посочи президентството.

"Зейн донесе послание от нигерския Национален съвет за защита на родината". Подробности за съдържанието му не се съобщават.

Зейн, икономист по образование, който в началото на новия век беше министър на финансите, беше назначен миналата седмица от водачите на преврата, които свалиха нигерския президент Мохамед Базум.

Посещението му не беше обявено предварително.

То се състоя в навечерието на двудневно заседание в четвъртък и петък на началниците на армиите на страните от ЕКОВАС, на което те ще обсъждат възможна военна намеса от тяхна страна за връщане на Базум на власт, отбелязва Франс прес.

Чад и Нигер са бедни страни, чиято история е белязана от чести периоди на политически смутове. Те имат обща граница, дълга около 1200 км.

Деби, ключова фигура в динамиката на процесите в нестабилния регион на Сахел, посети Ниамей на 30 юли, четири дни след преврата.