Той е голямата изненада от първия тур на президентските избори, състоял се вчера в Колумбия. Родолфо Ернандес, почти 80-годишен милионер, изтласка от надпреварата традиционната десница и на 19 юни ще се бори на втори тур с левия опозиционер Густаво Петро, който води на първия тур с голяма преднина.

Ето каква е рецептата на неочаквания успех на Ернандес: риторика с популистки акценти, често пъти стигащи до крайност и понякога вулгарни, главно по проблема с корупцията - ендемично зло за страната; а за финал - идеи, които е доста трудно да се опишат.

Ернандес предлага всевъзможни мерки. Той иска например затварянето на колумбийските посолства по света, като спестените от това средства ще допринесат за погасяване на студентските заеми в страната. Ернандес иска също така всички колумбийци да бъдат задължени поне веднъж да отидат на море.

Първа задача на правителството му, ако той бъде избран за президент на втория тур на изборите, ще е да възстанови отношенията със съседна Венецуела, но същевременно той заплашва да експулсира стотиците хиляди мигранти с неуредено положение.

"Плъхове и крадци"

Седемдесет и седем годишният инженер се впусна в кампанията като аутсайдер, без подкрепа от никоя партия, и получи 5,4 милиона гласа (28,17 на сто), изпреварвайки десния кандидат Федерико Гутиерес (получил 4,6 милиона гласа), при все че последният бе подкрепян от повечето утвърдени политически сили - от либералите, консерваторите и традиционните партии.

Сега на дневен ред пред Ернандес е обаче противоборството му с Петро (получил на първия тур 40,34 процента от гласовете). Петро се стреми да стане първият ляв президент в най-новата история на страната, но кандидатурата му още тревожи част от колумбийците, изпитващи ужас от левицата, все така свързвана с комунистите, със старите партизански структури и с чавистите от съседна Венецуела.

Напътстван от един испански стратег - Виктор Лопес, осигурил победа на салвадорския президент Наиб Букеле, Ернандес следеше вчера броенето на гласовете по бански, докато пийваше бира край басейна на своята "финка" (къща на село, бел. АФП), както показва видео, споделено в социалните мрежи.

"Той извлича изгода от всичко, от това, че на хората им е втръснало от традиционната политическа класа, общува на базово ниво, използва фамилиарен език (. . .) и явно изпада в популизъм", обяснява за АФП Анхела Ретберг, която преподава политически науки в Университета на Андите.

Още от вечерта, когато се класира за втори тур, този самопровъзгласен "крал на ТикТок" и на социалните мрежи започна да получава поздравления от видни личности в десницата, които вече се осланят на него с надеждата, че той ще възпре възхода към властта на Петро.

Ернандес е забогатял от сделки с недвижими имоти - през 70-те е строил жилища на достъпни за народа цени в родния си северен град Пиедекуеста.

В края на 2015 г. той бе избран за кмет на съседния град Букараманга, столица на департамента Сантандер. По време на мандата си (2016-2019 г.) той се прочу и в останалата част от страната с ежеседмични включвания на живо във Фейсбук. Беше водеща фигура в новините и заради публичните си разправии с общински съветници, които той наричаше "плъхове" и "корумпирани крадци".

Хитлер или Айнщайн?

В края на 2018 г. Ернандес бе отстранен за три месеца от кметските си задължения, защото ударил пред камерите плесница на съветник, който обвиняваше един от четиримата му синове, че е вземал подкупи.

Днес един от лозунгите в кампанията на Ернандес е "Да зашлевим шамар на корупцията".

Но и самият Ернандес бе упрекван, че по време на кметския си мандат е облагодетелствал фирма, свързана с неговия син Луис Карлос. А като бизнесмен той е бил близък до политическата класа, която се заклева днес да изкорени.

Ернандес е известен и с това, че преди няколко години той изрази възхищението си, както той каза, от "германския мислител Адолф Хитлер". Но после той се извини, уверявайки, че всъщност е объркал имената и е искал да каже "мислителя Алберт Айнщайн".

През 2004 г. осиновената му дъщеря Хулиана бе отвлечена от партизани, членуващи в "Националната армия за освобождение" - крайнолява групировка от последователи на Че Гевара. Те поискаха за освобождаването на жената откуп от два милиона долара. Ернандес отказа да плати и оттогава дъщеря му е в неизвестност. Смята се, че тя е мъртва.

Въпреки това той обясни по време на кампанията, че е склонен да подпише мирно споразумение с тези партизани, а после уточни, че предлага тази групировка просто да бъде включена в историческото мирно споразумение от 2016 г. с марксистите от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК)

Сравнението на Ернандес с Доналд Тръмп е неизбежно и колумбийската преса без притеснение го прави. Защото доайенът сред кандидат-президентите в Колумбия има навика рязко да сменя и настроенията си, и нагласите си.

Само допреди седмици той гледаше положително на хидравличния фракинг в петролната индустрия, а също и на използването на глифозат за унищожаване на насажденията от кока. Най-накрая обаче той промени мнението си.

През последната седмица от кампанията Ернандес не участва в нито един дебат.

Всичко това в края на краищата не интересува особено "електората, който се страхува от кандидата на левицата (. . .), а от друга страна, традиционната десница го дразни", коментира Анхела Ретберг.