Първи случай на дете, заразено с тройна вирусна инфекция SARS-CoV-2, грип и респираторен синцитиален вирус, е регистриран в Румъния, съобщи "Дижди24".

Медията се позовава на информация на Детската клинична болница "Д-р Виктор Гомою", подадена към Дирекцията за обществено здраве в Букурещ.

Представители на лечебното заведение уточняват, че детето не е хоспитализирано, но допълват, че броят на пациентите с респираторни заболявания, постъпващи в лечебното заведение, се увеличава.

Данните от болницата показват, че броят на грипните инфекции е по-висок от този на коронавирусните и инфекциите с респираторно-синцитиален вирус, предава кореспондент на БТА.

Повече от 4600 случая на грип са регистрирани в цяла Румъния между 2 и 8 януари. Повечето случаи на клиничен грип са докладвани в Букурещ (1343) и в окръзите Брашов (378), Яш (269), Клуж (249), Сибиу (242), Прахова (236) и Дъмбовица (211).

Смъртните случаи на пациенти с грипен вирус в Румъния достигна 15. Починали са двама души на възраст между 15 и 49 години, четирима на възраст между 50 и 64 години и девет на възраст над 65 години.

До момента срещу грип са ваксинирани 1 435 312 души от рисковите групи, съобщават от Министерството на здравеопазването, цитирани от вестник "Адевърул".