Според резултатите от обработените досега 23,43% от бюлетините на първия тур от изборите за президент на Македония, кандидатът на СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) Стево Пендаровски води с 41,73% пред опонента си Гордана Силяновска Давкова, която е подкрепяна от ВМРО-ДПМНЕ, с 39,7% от гласовете, предава скопският телевизионен "Канал 5".

Кандидатът на албанската опозиция Блерим Река досега получава 14,67%.

Най-висока е избирателната активност в Крива Паланка, в Прилеп, Демир Капия, Демир Хисар, Вевчани и Крушово - все общини в южната и източна част на страната, където опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ е доста силна.

В Тетово, Куманово и Гостивар - общини, където има предимно етнически албанци, активността е доста ниска - 20%.

Силяновска води най-убедително в община Лозово, където е получила 71,04% от гласовете, а най-силният район на Стево Пендаровски е Пласница, където е бил избран от 71,08% от гласувалите. В скопските общини води Силяновска, освен в Карпош и в Център, където води Пендаровски.

Най-вероятно ще има втори тур на изборите за президент на 5 май, както се прогнозираше. Денят премина без сериозни изборни нарушения и напрежения.

По-добри отношения със съседите, членство в ЕС и НАТО, диалог с правителството за по-силна икономика и по-малко емиграция на младите. Това искат от новия си президент македонците.

Именно съвместна работа с правителството на Зоран Заев, което през последните 2 години подписа два договора с Гърция и България и пое по пътя на евроинтеграцията, обеща и кандидатът на управляващите Стево Пендаровски.

"Аз съм един от най-силните поддръжници на Договора, който се подписа. Мисля, че това е единствената възможна европейка рамка, която ни изважда от балканската кал към Европа. Имам намерение да го поддържам без остатък, без резерва", каза Пендаровски пред БНТ.

"Очаквам да спечеля изборите и да бъда първата жена президент на Македония", заяви Силяновска-Давкова след като пусна бюлетината си.

Последното социологическо проучване прогнозира, че тя ще получи подкрепа от 26,8 на сто на изборите в сравнение с 28,8 на сто за кандидата на управляващия СДСМ Стево Пендаровски.

Силяновска-Давкова е университетски преподавател по конституционно право. Нейната номинация е подкрепяна от главната консервативна опозиционна сила ВМРО-ДПМНЕ, която твърдо се противопоставя на споразумението за преименуването на страната, постигнато с Гърция.

"Преподавател съм по конституционно право, така че ще уважа (споразумението с Атина)", заяви тя. "Ще направя обаче всичко възможно да покажа, че някои решения противоречат на нашата конституция", добави кандидатката.

Силяновска-Давкова е и първата жена кандидат за президент след обявяването на независимост на страната от Югославия през 1991 г.