При 20% обработени бюлетини от 710 избирателни участъци отговорилите със "за" на въпроса "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?" са 91,3%. "Против" са гласували 6,03 на сто. Това показват първите предварителните резултати от референдума, обявени на официалната интернет страница на Държавната избирателна комисия на Македония (ДИК).

По последни данни избирателната активност на референдума е била 34,48%. Именно това прави допитването невалидно, тъй като, за да бъде то успешно, трябва да са гласували 50% плюс 1 от имащите право на глас.

Въпреки това, премиерът Зоран Заев, който първо заяви, че при провал ще подаде оставка, тази вечер заяви, че ако мнозинството македонци са гласували "за" промяната, опозицията от ВМРО-ДПМНЕ трябва да подкрепи договора в парламента. В противен случай веднага ще отидем на предсрочни избори, закани се той.

По-късно лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви от щаба на партията, че гражданите, които са гласували "против" на референдума и онези, които са го бойкотирали, са изпратили най-гласното послание, че "Това е Македония", предадоха македонските медии, цитирани от БТА.

Запитан ще приеме ли предсрочни избори, той каза, че премиерът Заев не трябва да иска такива, а е по-добре да се подготви за политическа пенсия.

Мицкоски направи оценката, че Република Македония се е произнесла против договора с Гърция. Той обяви победа на народа и на ВМРО-ДПМНЕ, заявявайки на премиера Зоран Заев, че народът е с тях.

"Тук живеят македонци, идентичността ни е македонска, езикът ни е македонски, предците ни са били македонци, такива ще бъдат и бъдещите поколения. Затова имате моето уважение. Нашият народ е силен", каза Мицкоски.

Той добави, че референдумът е поражение не само на договора, а и на "престъпното управление на властта".

Междувременно гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, противник на договора между Гърция и Македония за името "Северна Македония", изрази задоволство от ниската избирателна активност на референдума, предаде агенция Франс прес.

Каменос, който е коалиционен партньор на премиера Алексис Ципрас, архитект на споразумението, написа в Туитър, че слабото участие в референдума прави допитването "нищожно".

"68 процента от гражданите анулираха споразумението, сключено през юни между Атина и Скопие", написа той.

По-рано говорителят на правителството Димитрис Дзанакопулос изрази надежда, че резултатът от референдума ще бъде "положителен" и ще открие пътя за ратификация в македонския парламент.