Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на път да спечели своя трети мандат, след като бяха оповестени първите резултати от проведения днес втори тур за избор на държавен глава.

Това стана факт, след като Висшата избирателна комисия на Турция отмени в 18:15 ч. забраната за публикуване на данните от обработените бюлетини, предаде кореспондентът на БТА. Председателят на комисията Ахмет Йенер заяви, че на днешното гласуване не са били регистрирани сериозни "негативни събития".

При обработени 82,64 процента от бюлетините, Реджеп Ердоган води с 53,41 на сто от гласовете, а за съперника му Кемал Кълъчдароглу - кандидат на опозиционния Национален алианс, бюлетина са пуснали 46,59 на сто от турските избиратели. 

По информация на държавната телевизия ТРТ избирателната активност е била малко над 84 на сто.

Междувременно близките до опозицията медии твърдят, че резултатите от гласуването са различни, като Кълъчдароглу води.

Според информация на агенция АНКА при обработени 60,1 процента от бюлетините Кълъчдароглу събира 51,01 от гласовете, а Ердоган - 48,99. Според опозиционната телевизия Халк ТВ при преброени 65 на сто от гласовете Кълъчдароглу получава подкрепа от 50,93 процента от избирателите, а Ердоган - от 49,03 процента.

Гласуването на втория тур от президентските избори приключи точно в 17 ч. Избирателните секции във всички 81 окръзи в страната бяха отворени в 8 ч. В страната и в чужбина бяха разкрити общо 191 884 секции. Право на глас имат 64 милиона турски граждани.

Президентът и кандидатът за държавен глава на Републиканския алианс Реджеп Тайип Ердоган гласува в Истанбул, а неговият съперник - кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу, упражни правото си на глас в Анкара.

Мерките за сигурност в цялата страна, включително в столицата Анкара, са засилени.

Президентът Ердоган призова поддръжниците си "да охраняват урните", докато не бъдат преброени гласовете.

Като цяло гласуването в 81-те турски окръзи протече без съществени нарушения и инциденти на фона на значително засилените мерки за сигурност, единствено в следобедните часове Истанбулската главна прокуратура съобщи, че петима души са задържани заради разпространението на провокативни публикации в социалните мрежи за втория тур на президентските избори.