Първата церемония по погребението на жертвите на срутилия се мост близо до италианския град Генуа, ще се състои в събота сутринта. Това съобщиха италиански медии, като цитираха кмета на града.

Церемонията ще се проведе в закрит стадион, който побира хиляди хора. По непотвърдена информация, в церемонията, която ще се води от архиепископа на Генуа кардинал Анджело Баняско, ще вземе участие и президентът на Италия Серджо Матарела.

Сутринта във вторник, в близост до Генуа, се срути мост, по който преминава високоскоростната магистрала А10. В момента на инцидента върху моста са се намирали повече от 30 леки автомобила и три камиона. Правителството на Италия обяви национален траур.

По последни данни загиналите при злополуката са 39, а ранените 16, от които 9 в тежко състояние. Има обаче и хора в неизвестност.

Спасителите продължиха и тази нощ издирването на оцелели под отломките от автомобилния мост в Генуа.

Под светлините на мощни прожектори спасителните екипи работят без почивка насред огромните блокове бетон и парчета желязо с помощта на кучета и багери.

"Има надежда спасителите да открият още няколко оцелели, но с напредването на времето става все по-трудно", каза за АФП Рикардо Шуто, командир на карабинерите в провинция Генуа.

Междувременно нов инцидент потресе страната, съобщи БНР. Двама души загинаха при катастрофа на туристически самолет в Северна Италия, близо до Чимадолно. По данни на агенцията самолетът е катастрофирал, след като при излитането е закачил кабел с високо напрежение.

При падането е възникнал пожар, който е бил загасен от пристигналите на мястото на катастрофата пожарникари, но те не са могли да спасят двамата пасжери.