Украински войници са вече на обучение във Великобритания, което да им помогне в сраженията срещу Русия. Първата група се е срещнала в четвъртък с министъра на отбраната Бен Уолъс и е започнала своето неколкоседмично обучение, съобщи британското министерство на отбраната, цитирано от Прес асосиейшън и ДПА.

В рамките на британската военна програма ще бъдат обучени към 10 хиляди украински войници през следващите месеци. По думите на Уолъс тази амбициозна програма е "следващ етап в британската подкрепа за въоръжените сили на Украйна в борбата им срещу руската агресия", предаде БТА.

"Ползвайки опита от световна класа на британската армия, ние ще помогнем на украинците да възстановят въоръжените си сили и да засилят съпротивата в защитата на суверенитета на своята страна и правото да избират своето бъдеще", добави министърът.

В програмата са включени около 1050 военни инструктори, а обучението ще се състои във военни бази в северозападната, югозападната и югоизточната част на кралството. Обучението ще придаде на доброволци с малък или никакъв военен опит умения, за да бъдат ефективни на предните линии на фронта. Курсовете ще включват боравене с оръжие, оказване на първа помощ на бойното поле, тактика за патрулиране и познания за законите за въоръжени конфликти.

Британското правителство е осигурило за курсантите автомати АК (Калашников), каквото са на въоръжение в украинската армия. За обучението са осигурени дрехи и екипировка за украинските войници, които те ще отнесат като дар обратно в родината си, предаде ДПА.