Йеменските бунтовници хуси изстреляха ракета по американски военен кораб, патрулиращ Аденския залив, и го принудиха да я свали, съобщиха военните на САЩ, цитирани от Асошиейтед прес.

При днешната атака противокорабна балистична ракета прелетя близо до американския военен плавателен съд "Карни", ескадрен миноносец от клас "Арли-Бърк", участващ от ноември във военните операции на САЩ за възпиране на действията на хусите, съобщи американското Централно командване (СЕНТКОМ).

"Ракетата беше успешно свалена от кораба "Карни", заяви СЕНТКОМ. "Няма данни за щети и пострадали.", информира БТА. 

Атаката срещу "Карни" е първият случай, в който хусите пряко нападат американски военен плавателен съд, откакто бунтовниците започнаха атаките си срещу корабоплаването през октомври, отбеляза пожелал анонимност официален представител на САЩ.

Иначе това беше поредното нападение на бунтовниците в кампанията им срещу корабоплаването в Червено море и прилежащите му води, която наруши международната търговия на фона на войната на Израел срещу "Хамас" в ивицата Газа, отбелязва Асошиейтед прес.

Нападението срещу ескадрения миноносец "Карни" е и поредното изостряне на най-голямото военно противопоставяне по море в Близкия изток, в което военноморските сили на САЩ са участвали през последните десетилетия.

Това се случи, след като по-рано снощи ракета на хусите предизвика пожар на борда на друг кораб, този път търговски. 

Британската компания за морска сигурност "Амбри" съобщи, че на кораб, плаващ югоизточно от Аденския залив покрай Йемен, е избухнал пожар, след като плавателният съд е бил ударен с "ракета", предаде Ройтерс. Екипажът на кораба е в безопасност, допълва "Амбри".

Йеменските бунтовници хуси заявиха, че военноморските им сили са атакували британския петролен танкер "Марлин Луанда" в Аденския залив, предизвиквайки пожар на борда, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на техния говорител Яхия Сарея.

Те използваха "редица подходящи ракети, ударът бе директен", се казва още в изявлението.