Управляващата партия "Единна Русия", която подкрепя руския президент Владимир Путин, получава 48,29 на сто от гласовете на парламентарните избори, при обработени 68,23 на сто от протоколите, а може да разчита и на 195 места, за които се гласува мажоритарно. Това значи, че тя запазва конституционното си мнозинство в Думата - долната камара на парламента, макар да губи доста гласове, показват данни на ЦИК. В Русия конституционното мнозинство е над 300 места в 450-членната Дума, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

На предишните избори през 2016 г. "Единна Русия" спечели над 54 на сто от гласовете. Оттогава обаче популярността й бележи силен спад заради понижаващия се стандарт на живота в страната.

На второ място засега с 20,38 на сто е Комунистическата партия на Руската федерация, на трето - Либерално-демократическата партия със 7,73 на сто на националиста Владимир Жириновски, следвана от "Справедлива Русия", която получава 7,43 на сто.

И трите партии са смятани за лоялни към системата. Надежди за преодоляване на 5-процентната бариера за влизане в парламента има и партията "Нови хора", която според прогнозните резултати ще получи около 6 процента.

Най-отявлените критици на Кремъл не бяха допуснати да участват в изборите.

Независимите наблюдатели от неправителствената организация "Голос" отчетоха хиляди нередности в изборите в цялата страна, повечето документирани със снимки или видеозаписи. ЦИК съобщи за получени около 750 жалби за нарушения и за около 7000 невалидни бюлетини. 

Според нея обаче обвиненията са част от добре финансирана кампания от чужбина.

Снощи бе съобщено, че избирателната активност е била 45 процента. На тези избори на някои места имаше възможност да се гласува онлайн, както гласува и Путин.

Управляващата партия "Единна Русия" още снощи празнуваше победата си в Москва след оповестяването на първите резултати от парламентарните избори, но опозицията каза, че е имало изборни измами. Въпреки дъжда снощи по улиците на руската столица имаше хора, които скандираха "Русия, Русия!" и развяваха знамето на кремълската партия, предаде ДПА. "Ние сме отборът на Путин!", провикваха се активисти на "Единна Русия". Нейни представители увериха, че Путиновият курс ще продължи.

Самият Владимир Путин не дойде в централата на партията, защото е в самоизолация заради много заразени с коронавируса в близкото му обкръжение, обясниха представители на партията.

Резултатът от изборите дава повод за празнуване, заяви кметът на Москва Сергей Собянин.