Управляващата партия в Турция внесе днес в парламента проект за "антитерористичен" закон, целящ засилване на правомощията на местните власти, след като извънредното положение в страната, което е в сила от две години, се предвижда да бъде отменено тази седмица, съобщава АФП, цитирана от БТА.

Проектозаконът, предложен от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, бе внесен в председателството на парламента. Той се очаква да бъде разгледан от депутатите в следващите дни.

Текстът предвижда да даде пълномощия на местните власти да ограничават движението на лица, за които се прецени, че крият риск "за обществения ред или сигурността" или да удължават срока на задържане на заподозрени, посочва Анадолската агенция.

Председателят на парламентарната група на ПСР Бюлент Туран каза, че текстът, съдържащ 28 члена, е бил изпратен на опозиционните партии. Той добави, че ПСР иска да представи проектозакона за гласуване от депутатите следващата седмица.

Извънредното положение, което бе въведено в Турция няколко дни след осуетения опит за преврат на 15 юли 2016 г. и оттогава бе удължавано 7 пъти, се очаква да бъде отменено в сряда вечерта, според правителството.

Режимът на извънредно положение значително разширява пълномощията на силите за сигурност, отбелязва агенцията.

В рамките на извънредното положение турските власти осъществиха масови чистки, насочени срещу пучистите и техните предполагаеми съучастници, но и срещу прокюрдски опозиционери, критични към властта медии и неправителствени организации.

След опита за преврат близо 80 000 души бяха изпратени в затвора, а над 150 000 бяха уволнени или временно отстранени от работа.

Извънредното положение ще приключи след няколко дни. Но краят на извънредното положение не означава, че нашата борба срещу тероризма ще приключи, заяви днес турският министър на правосъдието Абдулхамит Гюл.