Маркус Зьодер бе преизбран за премиер на германската провинция Бавария за трети път малко повече от три седмици след регионалните избори в Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Лидерът на консервативната партия Християнсоциален съюз получи необходимото обикновено мнозинство от гласовете на таен вот днес в парламента в Мюнхен. От гласувалите общо 198 депутати 120 гласуваха "за" кандидатурата на Зьодер, 76 гласуваха "против" и двама се въздържаха.

ХСС е в коалиция с по-малката регионална партия "Свободни избиратели". Заедно те контролират 122 от общо 203 депутатски места в местния парламент.

Това ще бъде трети мандат начело на провинцията за Зьодер. Той бе избран за премиер за първи път през 2018 г. на мястото на твърдолинейния Хорст Зеехофер, който пое министерството на вътрешните работи в правителството на Ангела Меркел.

Сформирането на новото правителство на Бавария все още продължава. Идната седмица новият кабинет ще положи клетва. Християнсоциалният съюз все още не е обявил своите министри. "Свободни избиратели" вече обяви миналия четвъртък след подписването на коалиционното споразумение, че лидерът на партията Хуберт Айвангер ще поеме икономическото министерство, Торстен Глаубер ще бъде министър на околната среда, Ана Щолц ще поеме министерството на културата и Фабиан Меринг ще бъде отговорен за цифровите дела в новия кабинет.