Според източници на немските медии гражданинът от руски произход е осъществил атаката срещу автобуса на германския тим от алчност.

Сергей В. изтеглил потребителски кредит и купил пакет акции от 15 000 варанти за 78 000 евро. Разследващите са установили, че това се е случило от ай пи адреса на хотела на отбора на "Борусия Дортмунд", където бил отседнал нападателят малко преди атаката. Служители на немска банка са предоставили на полицията данни за подозрение в пране на пари срещу руснака.

При спад на цената на акциите на отбора Сергей е можело да спечели огромна сума пари. Според германската криминална служба става дума за печалба от 3,9 милиона евро.

Медиите подозират, че такъв спад на курса на акциите за такава печалба щял да се получи, ако при атаката част отбора е бил тежко ранена или е имало жертви.

Сергей е поискал стая с изглед към мястото на атаката. Предполага се, че е задействал взрива дистанционно.

При атентата обаче той е допуснал една съществена грешка. Докато първата и третата бомба са били разположени според плана, вторият и най-важен взрив е бил един метър над земята, т.е. твърде високо. Зарядът е пропуснал целта си и гръмнал над автобуса.

Със задържането му обаче е разгадана най-голямата загадка около трите странни писма, които бяха оставени на местопрестъплението. По информация на "Шпигел" задържаният няма никаква връзка с ислямистката следа и се е опитал съзнателно да подведе разследващите по посока "Ислямска държава".

На 11 април взрив избухна пред автобуса на немския отбор "Борусия Дортмунд", докато отборът се придвижваше към стадиона за четвърт финала на Шампионската лига срещу отбора на Монако.