Заловиха руснака Сергей В. за атаката в Дортмунд

stat
08:33  |  21 април 2017 | По света / Редактор Виктор Стефанов /  
Атакуваният на 11 април автобус на ”Борусия Дортмунд” Атакуваният на 11 април автобус на ”Борусия Дортмунд”
Сн.: БТА

Германската полиция е задържала мъж, заподозрян за извършването на нападението срещу автобус на футболния клуб на "Борусия Дортмунд" на 11 април вечерта.
В. "Билд" пише, че задържаният е 28-годишен мъж от руски произход.

Съгласно представената информация Сергей В., който е живеел в провинция Баден-Вюртемберг, е издирван още от 13 април по подозрения за извършването на 20 опита за убийство и задействане на експлозия.

Франс прес уточнява, цитиран от БНР, Сергей В. е германски гражданин. От прокуратурата заявиха, че мотивът му е бил финансов, а не терористичен. Било е намекнато, че заподозреният се е надявал да спечели от спада на акциите на футболния отбор в резултат на атаката.

Към момента руснакът вече е ареста, а в операцията по задържането му са били задействани специалните полицейски части за борба с тероризма (GSG 9), служители на Федералната криминална служба и представители на полицията в Баден-Вюртемберг, пише "Билд", цитиран от "Фокус".

Поведението на мъжа е събудило подозрения в персонала на хотел, в който той е отседнал. Именно в него са били настанени и футболистите на „Борусия Дортмунд“.

На тях им се е сторило странно, че при разпоредената евакуация Сергей В. не е напуснал сградата, а е отишъл в ресторанта на хотела и си е поръчал стек. При настаняването си също той е отказал първоначално предложената му стая и е поръчал такава с изглед към улицата.

Изданието отбелязва все пак, че от нея той не е имал видимост към мястото, където избухна експлозията. Полицията обаче предполага, че той е задействал експлозива дистанционно, от хотелската стая, в която е бил настанен.

Ден след атаката германските спецслужби задържаха ислямист, иракчанин, заподозрян за експлозиите пред автобуса на "Борусия Дортмунд".
Последно в По света


Намали ли акцията на Зукърбърг натиска върху Фейсбук?

Може ли медийната акция на Марк Зукърбърг да намали натиска върху Фейсбук?