Либералните католици виждат при папа Франциск признаци за напредък, но планират да упражнят натиск върху него, за по-решителни действия за права на хомосексуалистите. Те не бяха допуснати до основното събитие от програмата на визитата му в Ирландия.

При последното посещение на папа в Ирландия, през 1979 г., "хомосексуалните действия" в страната бяха забранени по закон, а кампанията за правата на гейовете, предвождана от тогавашния лектор в "Тринити Колидж" в Дъблин Дейвид Норис все още не бе набрала популярност.

През 1988 г. Норис спечели делото си в Европейския съд по правата на човека, но хомосексуализмът бле декриминализиран в Ирландия чак през 1993 г. Малко повече от две десетилетия по-късно, през 2015 г., Ирландия стана първата страна, която легализира еднополовите бракове с референдум.

"Католическата църква може и да не упражнява такова голямо влияние върху ирландското общество, както в миналото, но това не означава, че можем просто да пренебрегнем факта, че тя нарича гейовете "вътрешно увредени хора", каза пред ДПА Брайн Финеган, редактор на списание "Гей Комюнити Нюз".

"Независимо дали си член на Църквата или не, е болезнено, че стотици и хиляди наши сънародници ще присъстват на организирано от голяма световна организация събитие, чието учение определя представителите на ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални) общността като морално увредени. Това позволява на хората по целия свят да им вредят по най-различни начини - като се започне от терапията за "коригиране" на сексуалната ориентация и се стигне до мъченията."

Според Финеган Световната среща на семействата, която папа Франциск ще посети в Дъблин на 25 август, бе възможност за Църквата да "каже, че всички семейства са равни, но не го стори." "Има някои промени, но Църквата продължава да ни дискриминира", казва Колм Холмс от католическата организация "Ние сме от Ирландската църква" (We Are Church Ireland), която води кампания за равни права на хората с нетрадиционна сексуална ориентация в Църквата.

Организацията не бе допусната до Световната среща на семействата, чрез която Католическата църква подчертава ролята на семейството - ключова тема при посещението на папата.

"Ние изпратихме чека с депозита си и чакахме да ни отговорят", казва Холмс. "Неколкократно се опитахме да се свържем с организаторите, но не получихме отговор."

Групата разбрала за окончателното решение едва когато говорителката на организаторите Бренда Дръм потвърди пред вестник "Айриш Таймс", че "Ние сме от Ирландската църква" е в "списък на чакащите за одобрение".

"Друга католическа организация на име "Световна мрежа на католиците, разноцветни като дъгата" (Global Network of Rainbow Catholics) също поискала да присъства на събитието, но й било отговорено, че е в списъка на изчакващите, които не отговарят на част от критериите", заявява Холмс.

"Бяха ни казали, че всички са добре дошли на събитието, но това не е вярно. ЛГБТ хората не са добре дошли. Само традиционните семейства са добре дошли".

По тази причина "Ние сме от Ирландската Църква" планира протест.

"Ще протестираме в деня, когато папата пристига в Дъблин. Ще бъдем на Ха'пени Бридж в Дъблин с 25 чадъра в цветовете на дъгата и 25 лилави чадъра, символизиращи искането жените да бъдат ръкополагани за свещеници", казва Холмс.

Той признава, че папа Франциск е променил Църквата към по-добро и я е превърнал в "по-християнска, особено по отношение на бедните и бежанците".

"Каза и някои хубави неща" за хората с нетрадиционна сексуална ориентация, допълва той.

Холмс цитира разговора на папата в Чили през май с хомосексуалиста Хуан Карлос Крус, разказал за тормоза, който е бил упражняван над него.

"Папата каза на Хуан Крус: "Бог те е създал такъв и те обича такъв." Това бе крачка напред, но не последва промяна в официалната позиция."

Още на следващия месец обаче, по време на речта си във "Форум деле фамилие", италианска светска организация на католическите семейства, папата подкрепи нейното твърдение, че само хетеросексуални двойки могат да създават семейство.

"Семейството от мъж и жена е единственото в Божиите очи", каза Франциск по време на изнесената си без предварителни бележки реч, цитирана на 16 юни от агенция АНСА.

"Това, което нашата организация намира за най-обидно, е езикът, който се използва за хомосексуализма в катехизиса. Трябва да има промяна", твърди Холмс.

Той казва, че няма търпение да посрещне папа Франциск в Дъблин, а също и да "му каже какви промени са необходими."