Папа Франциск, докато пътуваше днес за Бахрейн, изпитваше толкова силна болка в коляното, че не можеше да обиколи самолета, за да поздрави, както обикновено придружаващите го репортери, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Осемдесет и пет годишният Франциск ходи с бастун, откакто в началото на годината скъса коленни връзки, и понякога използва инвалидна количка, но по време на полетите винаги успяваше да се разходи, за да размени няколко думи с журналистите, акредитирани към Ватикана.

"Днес имам силни болки и не съм в състояние да ходя в самолета, така че ще седна, а вие ще дойдете при мен", каза папа Франциск на репортерите по време на полета до Бахрейн, където днес пристигна на четиридневно посещение. Понтификът заяви, че вчера е бил на физиотерапия, а коляното винаги го боляло на следващия ден. Въпреки болката Светият отец изглеждаше в добро настроение, докато журналистите го поздравяваха един по един в предната част на самолета. "Това ще е интересно пътуване, което ще ни накара да се замислим", заяви папа Франциск.

Четиридневното посещение - между 6 и 9 ноември - е насочено към подобряването на отношенията с ислямския свят, но папа Франциск ще трябва да се справи и с конфликта в Бахрейн, свързан с правата на човека, който противопоставя сунитската монархия на шиитската опозиция.

Папа Франциск ще говори на "Бахрейнския форум за диалог: Изтокът и Западът за човешко съвместно съществуване", ще разговаря с краля на Бахрейн Хамад бин Иса Ал Халифа и ще се срещне с Мюсюлманския съвет на старейшините в джамия, намираща се в кралския дворец.

Бахрейн заяви, че международният форум, на който е домакин по време на посещението на папата, има за цел да "затвърди ценностите на мира и сигурността", включително диалога за насърчаване на мирното съвместно съществуване.