Доставянето на оръжия за Украйна е морално приемливо, ако те са използвани за самозащита. Това заяви папа Франциск по време на полета, с който пътува от Казахстан за Рим, след като участва в среща на религиозни лидери на високо равнище в централноазиатската държава, предаде ДПА.

"Би било неморално да се доставят оръжия с намерението да се предизвиква още повече война, да се продават още повече оръжия или с цел отърваване от стари оръжия", каза папата в отговор на въпрос на придружаващ го в самолета журналист.

Говорейки за руската инвазия в Украйна Франциск заяви, че самозащитата е не само оправдана, но и доказателство за любов към дома си. "Хората защитаваха онова, което обичаха", заяви папата.

Папата призова и за повече усилия за постигане на мир по света. "Всеки говори за мир. В продължение на 70 години ООН говори за мир и е направила много неща. Но колко много войни продължават да бушуват днес?", заяви папата. И използвайки повтаряна от него често реплика той добави: "Ние сме в една световна война".

Папата изрази отново подкрепата си за диалог, чрез който да се сложи край на войната в Украйна. "Диалогът не трябва да се изключва, дори и с агресора, въпреки че на човек това може да му се стори нежелателно и противно", каза той.

Повтарящите се призиви на папата за диалог с Москва и с руския патриарх Кирил обаче пораждат критики в Украйна, отбелязва агенцията.