Папа Франциск, който е в болница в Рим от вчера, е на лечение с антибиотици заради вирусен бронхит. Лечението е позволило състоянието му да се подобри значително. Това обяви тази вечер медицинският екип на клиниката "Джемели", в която е настанен Франциск, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В изявление на Ватикана пък се пояснява, че въз основа на очакваното подобрение на здравето на папата, той може да бъде изписан в идните дни.

Първоначално бе съобщено, че папата е в болница за рутинни изследвания. После обаче стана ясно, че той е приет там, защото в последните дни имал трудности с дишането, а вчера след общата аудиенция той се е почувствал зле, посочва италианските медии.

В последно време здравето на папата, който е на 86 години, е крехко, припомня Франс прес. Франциск тази година отбеляза 10 години от избирането си за глава на Римокатолическата църква.

Но и като млад Хорхе Берголио, както е светското име на Франциск, е имал сериозни здравни проблеми. На 21-годишна възраст той е бил на прага на смъртта заради плеврит и част от белия му дроб е отстранен тогава.

По времето, когато е бил архиепископ на Буенос Айрес Хорхе Берголио, е бил лекуван чрез китайска акупунктура заради болки в гърба. Имал е проблеми и с камъни в жлъчката, а през 2004 г. е имал "временен" проблем със сърцето заради леко артериално стесняване.

Когато се движи, папата накуцва заради това, че има плоско стъпало, а не толкова заради ишиаса, хронично негово състояние, което той нарича шеговито "неканена гостенка".

По време на диктатурата в Аржентина през 70-те години в продължение на шест месеца Хорхе Берголио е посещавал психолог, за да се справи със страховете си. Днес той се справя с тях като слуша Бах или като пийва мате.

Франциск си ляга обикновено към 21 ч. и чете един час, а после спи около шест часа. Става в 4 ч. След обяд прави 45-минутна сиеста.

През юли 2021 г. той претърпя операция, при която му бе отстранен участък от дебелото черво. Причината за това бе дивертикуларна стеноза. В интервю през януари тази година Франциск намекна, че този негов здравословен проблем се е завърнал.

Заради хроничния си ишиас в последно време папата изпитва болки в едното коляно и кръста и се налага да се придвижва с инвалидна количка.

През февруари папата потвърди, че е написал писмо за оттегляне от поста в случай на здравословен проблем, който му пречи да изпълнява задълженията си. Писмото е било написано още през 2013 г., два месеца след избирането му за папа, до което се стигна, след като от поста се оттегли предходния папа Бенедикт Шестнадесети. Но Франциск заяви, че фактът, че има такова писмо, не означава, че оставката на папите трябва да стане мода или нещо нормално, защото човек ръководи (Църквата) с главата си, а не примерно с коленете.