"Мирът е избор, който трябва да правим всеки ден, и САЩ са тук, за да помагат в сбъдването на тази мечта", заяви Тръмп в присъствието на палестинския президент Махмуд Абас, с когото разговаря сутринта.

Посещението на Тръмп в Близкия изток и специално във Витлеем "възроди надеждите да бъде подписан договор за всеобхватен мир между палестинците и израелците", заяви след срещата Махмуд Абас, цитиран от телевизия "Скай нюз - Арабия".

Палестина се обявява заедно със САЩ за постигане на мир с Израел, добави Абас. Конфликтът по думите му не се дължи на религиозните различия, а на това, че Израел продължава окупацията (на палестински земи) и строи нови селища там. Абас отбеляза също, че палестинците са готови за сътрудничество в борбата с тероризма.

Палестинци в Газа и на Западния бряг протестират против посещението на Тръмп и в подкрепа на гладната стачка на палестински затворници в израелски затвори.

При пристигането си вчера в Тел Авив американският президент Доналд Тръмп изрази убеждението си, че е налице "рядка възможност" за установяване на мир в Близкия изток.