Спасителна операция с участието на армията е в ход за шест деца и двама възрастни, заседнали на лифт на стотици метри над пролом в Северозападен Пакистан близо до границата с Китай, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всички снимки вижте ТУК>>>

Службата за извънредни ситуации съобщи, че децата са отивали към училище, когато около 9 часа сутринта едно от въжетата на кабинковия лифт се скъсало. Военнослужещи от пакистанската армия започнаха операция с военни хеликоптери.

Снимка: БТА/АР

Спасителната акция наподобяваше сцена от екшън филм, в която командос, който беше спуснат с лебедка, достигна до кабинковия лифт и даде на децата вода и лекарства.

"Въжената линия е закачена само с едно въже, което прави операцията деликатна, сложна и рискована. Въздушната струя от витлата на хеликоптера може да скъса остатъка от въжето", заяви началникът на местната полиция.

Той заяви, че командосите ще се опитат да вдигнат децата едно по едно.

Снимка: БТА/АР

За момента вече са спасени две от децата на лифта. "Това ще бъде изключително рискована мисия. Малка грешка в преценката може да доведе до по-нататъшна катастрофа", заяви представител на спасителната служба.

По-късно обаче операцията беше прекратена поради лошата видимост и силния вятър. Новият план е оставащите в лифта шестима души, включително четири деца, да бъдат евакуирани с по-малка кабинка на лифта.

Снимка: БТА/АР

Хората от селата в Северен Пакистан често пътуват със седалкови лифтове, за да пресекат реки и да скъсят разстоянието в хълмистите райони. Те често са лошо поддържани, без мерки за безопасност.

Снимка: БТА/АР