Израелската полиция разпръсна протестиращи, събрали се пред дома на министъра на правосъдието Ярив Левин, който е архитект на съдебната реформа в страната, предизвикала сериозни разногласия и довела до най-продължителните демонстрации в Израел.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

Поредните ожесточени протести, този път пред дома на министъра, се случват ден преди ключово изслушване във Върховния съд. Поводът за недоволството е най-вече спорната съдебна реформа, която според критиците ѝ заплашва да подкопае устоите на израелската демокрация. Независимо от протестите, коалиционното правителство прокара през юли закон, ограничаващ работата на Върховния съд.

За осемте месеца, откакто коалицията пое властта, министърът на правосъдието Ярив Левин отказа да свика комисията, която избира националните съдии. Той се стреми да промени състава на комисията за подбор, за да даде на управляваща коалиция последната дума при назначаването на съдии, което е част от по-широка реформа на съдебната система, предложена от кабинета на Бенямин Нетаняху.

Изслушването утре е едно от трите ключови дела, които Върховният съд на Израел ще гледа този месец относно законността на съдебната реформа. Решенията на съдебната система могат да доведат до конституционна криза, ако правителството реши да не се подчини на решенията, отбелязват световните агенции.

Снимка: БТА/AП

Най-значимото от делата е насрочено именно за 12 септември, когато съдът трябва да изслуша контрапунктовете срещу хода на коалицията през юли за премахване на "стандарта за разумност". Той се използва от съда за отмяна на парламентарни решения и назначения на основание, че са неразумни.

Според коалицията на Нетаняху неизбраните съдии в страната притежават твърде много власт и трябва да бъдат овладени.

Критиците на реформата, които представляват широка част от израелското общество, смятат, че планът ще унищожи системата на страната за баланс и ще сложи цялата власт в ръцете на премиера и неговите съюзници.

Снимка: БТА/AП