Като "абсолютно глупаво решение" определи руският президент Владимир Путин намерението на Европейската комисия да наложи таван на цените на газа. Той заплаши, че ако такъв бъде въведен, то Русия ще спре да доставя газ и нефт. По думите му Русия ще се оттегли от договорите за доставка, които е сключила, ако Западът наложи таван на цените на руския енергиен износ.

"Ние няма да доставяме нищо, ако това противоречи на нашите интереси, в този случай на икономическите", каза руският президент. "Никакъв газ, никакъв петрол, никакви въглища, никакъв мазут, нищо.", закани се Путин.

"Ако някой се опита да го реализира, това до нищо добро няма да доведе тези, които вземат решението", каза той по време на Източния икономически форум във Владивосток. И напомни, че има договори, които руската страна изпълнява.

"А ако се вземат някакви решения от политически характер, противоречащи на договорите, ние просто няма да ги изпълняваме", добави руският президент, съобщава ТАСС.

"Ако те смятат, че това преимущество не им е нужно, нищо, това не ни смущава, защото нуждата от енергоресурси в света е много голяма, например, при нашите китайски партньори", коментира той по адрес на Европа. И съобщи, че в страната му се обсъждат варианти за маршрути на доставка чрез Приморие или през Монголия. "Административните ограничения в световната търговия водят само до диспропорция и повишаване на цените", заключи президентът на РФ.

Путин съобщи, че Русия е готова да пусне "Северен поток - 1" още утре, но само ако получи ремонтираната турбина.

"Дайте ни турбината, ние още утре включваме "Северен поток - 1". Казват - ето, използват го като оръжие. Какво оръжие? Поредната глупост. Ние доставяме толкова, колкото е нужно на партньорите ни, колкото заявят, толкова изпълняваме. Има заявка - изпълняваме", коментира руският президент, цитиран от "Известия".

По-рано днес стана ясно, че ЕК ще предложи в петък, 9 септември, на извънредна среща в Брюксел на енергийните министри от страните, членки, да бъде въведен таван на цените на газа в общността. Това огласи председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен. ЕК ще предложи още страните от ЕС задължително да намалят консумацията на електричество в пиковите часове.